Kaivosmuseossa

Outokummun kaivosmuseo

Aamulla heräsimme varhain ja lähdimme matkaan. Suuntana oli Outokummun kaupunki ja siellä sijaitseva kaivosmuseo. Olin kuullut tarinoita mistä Outokumpu oli saanut nimensä, oudosta kummusta kuulemma. Kummun nähtyäni en enää yhtään ihmetellyt, todellakin outo kumpu keskellä maisemaa.

Outokummun kaivosmuseo

Kupari kaivos on ollut aikoinaan toiminnassa vuosina 1910-1989. 1920-luvun lopulla valmistunut ns. Vanha kaivos syrjäytti vanhat aiemmat kaivoskuilut. Vanhan kaivoksen toiminta loppui vuonna 1954, mutta sen nostotorni toimi Keretin kaivoksen ilmanvaihtokuiluna aina vuoteen1989 saakka. Vanhan kaivoksen alueella on toiminut vuodesta 1982 matkailukeskus ja museo. Museon tehtävänä on tallentaa ja esittää suomalaista kaivostoimintaa 1910-luvun alusta tähän päivään.

Outokummun kaivosmuseo nostotorni

Nostotorni sijaitsee oudon kummun päällä ja sen huipulta avautuvat huikeat maisemat.

Outokummun kaivosmuseo nostotorni

Outokumpu kaivosmuseo nostokoneikko

Tällä nostokoneikolla nostettiin kuparimalmia maan alta ja samalla kuljetettiin kaivosmiehiä.

Outokummun kaivosmuseo

Kaivosalueella on säilynyt paljon vanhoja kaivoksen toimintaan liittyviä rakennuksia, joihin on koottu kaivostyöhön liittyvää esineistöä ja näyttelyitä. Alueella sijaitsee myös maan alle louhittu museotunneli, jossa pääsee tutustumaan vanhaan sekä uudempaan kaivosteknologiaan. Syvimmillään tunneli on 50 metrin syvyydessä. Alueella on myös lapsille suunnattu kaivosaiheinen teemapuisto.

Outokummun kaivosmuseo